HeadImgKanc

Koji se dijagnostički testovi rade?

 

Osobna i obiteljska povijest

Liječnik će Vam postaviti pitanja u svezi Vaše medicinske povijesti želeći saznati imate li bliske srodnike kojima je dijagnosticiran karcinom prostate. Postavit će Vam se pitanja u vezi simptoma koji bi ukazivali na bolest prostate (uključujući i karcinom prostate). Buđenje tijekom noći radi mokrenja, učestalost mokrenja, ili teškoća prilikom početka mokrenja te nemogućnost zaustavljanja mlaza mokrenja ukazuju da je Vaša prostata uvećana. Ovi simptomi ne podižu rizik za karcinom prostate.

 

Digitorektalni pregled

Liječnik će pregledati Vašu prostatu s ciljem otkrivanja promjena na prostati kao što je uvećanje ili čvorovi na prostati. Većina muškaraca navodi da je digitorektalni pregled neugodan, ali procedura ne traje dugo i nije bolna.

 

psaTestAntigen specifičan za prostatu (PSA)

Prostata proizvodi supstancu nazvanu antigen specifičan za prostatu (PSA). PSA test je uzorak iz Vaše krvi koji mjeri razinu PSA. Testiranjem Vaše krvi liječnik određuje proizvodi li Vaša prostata veliku količinu PSA. Razina PSA raste sa dobi. Veće prostate imaju veći PSA. Ukoliko je vrijednost PSA iznad prosjeka ili ukoliko je porast

vrijednosti PSA značajno porasla tijekom nekoliko testiranja Vaše krvi, liječnik će Vam preporučiti biopsiju prostate. Test PSA je specifičan za prostatu ali ne za karcinom prostate. Odluka primjene PSA za rano otkrivanje karcinoma prostate trebala bi biti bazirana na individualnoj razini.

 

Biopsija

Da bi se potvrdio ili isključio karcinom prostate liječnik će Vam preporučiti biopsiju, tijekom koje se mali uzorci tkiva prostate uzimaju putem biopsijske igle i  mikroskopski ispituju. Patolog pomoću mikroskopa pregleda uzorak tkiva prostate dobiven biopsijom dajući mišljenje o nalazu biopsije (patohistološki nalaz).

 

Transrektalna ultrasonografija (TRUS)

Transrektalna ultrasonografija izvodi se pomoću tanke cilindrične sonde koja emitira ultrazvučne valove ka tkivu prostate. Uvodi se u rektum omogućavajući liječniku da pregleda tkivo prostate odabirući mjesto uzimanja uzorka tkiva prostate. Procedura se izvodi ambulantno, u lokalnoj anesteziji. Nažalost, transrektalna ultrasonografija nije savršen alat jer, iako se dosta uzoraka uzme, može se promašiti zona u kojoj se nalazi karcinom. Ukoliko se ovo dogodi, a Vaš PSA je i dalje visok, može biti potrebno ponoviti biopsiju prostate.

Neke činjenice:

O urinarnoj inkontinenciji:

  • Dvostruko više žena se susreću s ovim problemom u odnosu na muškarce
  • Jedna od 4 žene starije od 18 god. se susreće s ovim problemom
  • Trudnoća, rađanje i menopauza su glavni uzroci ovog problema kod žena
  • Oko 24% žena starosti između 18 i 44 god. se susretnu s ovim problemom
 

O karcinomu prostate:

  • Ovo je jedan od najvažnijih medicinskih problema kod muškaraca, a najčešće je dijagnosticirani maligni tumor i na drugom je mjestu kao uzrok smrtnosti
  • Ovaj tumor je bolest starenja, a rijetko se nalazi kod ljudi mlađih od 40 godina
  • Na karcinom prostate otpada 21% od ukupnog broja malignih tumora kod muškaraca, a uzrok smrti je kod 3% muškaraca u dobi iznad 55 godina