HeadImgKanc

KARCINOM PROSTATE


Karcinom prostate ozbiljan je problem. Cilj ovih redova je pružiti osnovne informacije u vezi karcinoma prostate, ranoga otkrivanja karcinoma prostate, testiranja za PSA i biopsije prostate koje će podići svijest o ovom problemu, te navesti na razmišljanje. Nadam se da će ove informacije pomoći u odluci hoćete li se testirati ili ne u otkrivanju i tretmanu karcinoma prostate. O bitnim pojedinostima vjerojatno ćete željeti razgovarati sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom, a posebice sa svojim partnerom.

 

Šta je prostata?

Prostata je muška spolna žlijezda. Uobičajena veličina prostate je veličine kestena. Smještenaje ispod mokraćnoga mjehura i ispred rektuma. Obzirom da je prostata u blizini rektuma, može se palpirati tijekom digitorektalnoga pregleda (dio uobičajenoga fizikalnog pregleda gdje liječnik uvodi prst presvučen rukavicom s lubrikantom u rektum). Prostata stvara i skladišti tekućinu koja je sastavni dio sjemene tekućine. Ova tečnost izlučuje se iz penisa tijekom ejakulacije. Prostata dobiva signal za ovaj proces putem muškoga spolnog hormona tj. testosterona, koji utječe na rast prostate i karcinoma prostate. Nervi koji su bitni za erekciju prolaze vrlo blizu prostate. Prostata kompletno okružuje mokraćnu cijev tj. uretru, koja provodi urin iz mokraćnoga mjehura do penisa. Ukoliko se prostata uveća, ona blokira protok urina iz mokraćnoga mjehura dovodeći do poteškoća prilikom mokrenja.

 

prostate map i1

Svjetska statistika oboljenja od karcinoma prostate

Šta je karcinom prostate?

Karcinom prostate nastaje kada ćelije prostate počinju rasti bez kontrole, s mogućnošću nastavka njihova rasta izvan prostate i proširujući se po cijelom organizmu. Karcinom prostate sporo je rastući karcinom koji ne napreduje izvan prostate u vrijeme dijagnoze. Međutim, karcinom prostate ponekad raste brzo i širi se u okolne limfne čvorove. Limfni čvorovi su mali dijelovi tkiva veličine zrna graška koji filtriraju i čiste limfu, bistru otpadnu tečnost. Ukoliko se karcinom prostate nalazi u limfnim  čvorovima u vrijeme dijagnoze, velika je vjerojatnoća da se nalazi i u drugim dijelovima organizma. Ukoliko se ćelije prostate deponiraju u kostima, kažemo da je karcinom prostate metastazirao u kosti. Ovo se najčešće dešava ako se radi o karcinomu prostate koji nije sporo rastući nego brzorastući i agresivniji u svom ponašanju. Iako je mnogim muškarcima dijagnosticiran karcinom prostate, većina ih ne umire od karcinoma prostate, već s karcinomom.

Neke činjenice:

O urinarnoj inkontinenciji:

  • Dvostruko više žena se susreću s ovim problemom u odnosu na muškarce
  • Jedna od 4 žene starije od 18 god. se susreće s ovim problemom
  • Trudnoća, rađanje i menopauza su glavni uzroci ovog problema kod žena
  • Oko 24% žena starosti između 18 i 44 god. se susretnu s ovim problemom
 

O karcinomu prostate:

  • Ovo je jedan od najvažnijih medicinskih problema kod muškaraca, a najčešće je dijagnosticirani maligni tumor i na drugom je mjestu kao uzrok smrtnosti
  • Ovaj tumor je bolest starenja, a rijetko se nalazi kod ljudi mlađih od 40 godina
  • Na karcinom prostate otpada 21% od ukupnog broja malignih tumora kod muškaraca, a uzrok smrti je kod 3% muškaraca u dobi iznad 55 godina